Tipo de vinos ya'l sou xeitu. EL VINO TINTO


Los caldos, calificaos como Denominación D´orixe Protexida Cangas, amosan las cualidades organolépticas propias de los vinos tradicionales de la zona, tocantes a color, arume y sabor, con aspeutu nidiu, rel.lumante ya fayadizu equilibriu alcohol/acidez. Los tipos de vinos amparaos pola mención « Denominación D´orixe Protexida Cangas » van ser los siguientes:


VINU TINTO "DENOMINACIÓN D´ORIXE PROTEXIDA CANGAS"



DENOMINACIÓN D´ORIXE PROTEXIDA CANGAS

Variedaes: carrasquín, verdexu negru, albarín negru ya mencía.

CARAUTERÍSTICAS ANALÍTICAS


Graduación alcohólica volumétrica natural mínima: 10% Vol. Pa los tintos de «crianza», «reserva» y «gran reserva» la graduación alcohólica volumétrica adquirida mínima vei ser: 11% Vol.

Acidez total (espresada en gr/l d'ácidu tartárico): Vei tar entendida ente 4 gr/l y 8,5 gr/l. Acidez volátil (espresada en gr/l d'ácidu acético): Nun vei ser cimeru a 0,8 gr/l.

Pa los tintos de «crianza», «reserva» y «gran reserva» l'acidez volátil (espresada en gr/l d'ácidu acético): Máximu 1 gr/l hasta'l 11% Vol. y 0,06 gr/l per cada grau alcohólicu qu'entepase de 11% Vol. Anhídridu sulfuroso total (espresáu en mg./l): Máximu de 120 mg./l. Zúquiri reductores: Máximu de 5 gr/l.

CUALIDADES ORGANOLÉPTICAS


Tintos nuevos: Fase visual: color coloráu violáceo a coloráu zreiza. Tresparencia: Nidiu ya rel.lumante. Fase olfativa: arumes intensos con series florales, frutales, minerales ya dacuando balsámicas ya/ou especiadas. Fase gustativa: frescu, sabrosu ya equilibráu d'acidez.

Tintos de "crianza", "reserva" ya "gran reserva": Fase visual: color acolorataos acordes col períodu d'avieyamientu en barricas de carbayu soportáu pol vinu, nidiu ya ensin partículas en suspensión. Fase olfativa: arumes francos, prestosos ya intensos ya ensin golores anormales. Fase gustativa: sabrosu, equilibráu ya con bona estructura.


 

Los vinos blancu ya tintu tendrán de presentar las cualidaes organolépticas propias de los vinos tradicionales de la zona, teniendo en cuenta la evolución natural ya positivo de los mesmos, especialmente tocantes a color, tresparencia, arume ya sabor. Los que nun axunten tales carauterísticas nun van poder ser amparaos pola denominación « Denominación D´orixe Protexida Cangas ».